Fret Mustela putorius furo
Dieren in onze sanctuary
Pipo
Pipo werd in beslag genomen omwille van zware verwaarlozing. De buren hadden een klacht in verband met de geurhinder ingediend bij de politie.
Kenmerken
- Grootte:
- 35 - 50cm lang (inclusief de staart)
- Voedsel:
- muis, rat, konijn, vogel, kuiken
- Gewicht:
- 0.5 - 2kg
- Leeftijd:
- 5 - 7 jaar
- Draagtijd:
- 41 - 43 dagen
- Status:
- {$lbl}
- Familie:
Waar voelt hij zich op zijn best?
Omdat fretten volledig gedomesticeerde dieren zijn en niet in het wild kunnen overleven, hebben ze geen habitat. Ze vallen ze niet onder de werkingssfeer van artikel 3 van het Nederlandse "Besluit aanwijzing beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet". In het wild waargenomen fretten zijn waarschijnlijk bunzingen.
Wat eet hij graag?
Fretten zijn carnivoren. Dat houdt in dat het strikt vleeseters zijn. Het spijsverteringsstelsel van een fret is niet in staat om plantaardig materiaal juist te verteren. Wanneer ze te grote stukken inslikken kan zelfs een darmobstructie ontstaan.
Wetenswaardigheden
De fret is de gedomesticeerde vorm van de bunzing en behoort tot de marterachtigen. Het is een ondersoort van de Europese bunzing (Mustela putorius), die mogelijk ooit met de Aziatische steppebunzing (Mustela eversmannii) is gekruist. Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren. Over het algemeen wordt de fret gehouden als gezelschapsdier.
Fretten slapen 14 tot 18uur per dag en zijn voornamelijk rond de schemering actief.
Bij fretten wordt het vrouwtje een moer genoemd, het mannetje een ram en de jongen pups.
De paartijd van fretten loopt van maart tot augustus. Een moer is vruchtbaar bij de eerste loopsheid bij ongeveer 9 maanden. Ze werpt na een draagtijd van 42 dagen een nest van gemiddeld 8 haarloze, blinde pups.
Van de vacht van de fret bestaan drie hoofdkleuren, en deze komen voor in verschillende schakeringen:
• Wildkleur (zoals de bunzing), van chocoladebruin tot bijna zwart
• Albino (wit met rode ogen), van sneeuwwit tot crème
• Sandy (lichtbruine poten en staart), van heel licht zandkleurig tot donkerbeige